Η διαχείριση της ψωρίασης στα πόδια

Η διαχείριση της ψωρίασης στα πόδια

Η ψωρίαση συνήθως προκαλεί ένα ξηρό, λανθασμένο εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών. Η ψωρίαση στα πόδια μπορεί να είναι οδυνηρή και προκλητική για τη θεραπεία.

Η ψωρίαση είναι μια μακροπρόθεσμη κατάσταση που επηρεάζει πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γιατροί δεν καταλαβαίνουν πλήρως τι προκαλεί αυτή την κατάσταση του δέρματος, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να προκύψει από ένα ζήτημα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα συμπτώματα, τις αιτίες και τη θεραπεία της ψωρίασης στα πόδια. Καλύπτουμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να πουν τη διαφορά μεταξύ της ψωρίασης στα πόδια και του ποδιού του αθλητή και να προσφέρουν συμβουλές για τον τρόπο ζωής για τη μείωση των φλεγμονών της ψωρίασης.

συμπτώματα ψωρίασης στα πόδια

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι η ψωρίαση της πλάκας, η οποία συμβαίνει σε περίπου το 90% των ατόμων με την κατάσταση.

Η ψωρίαση της πλάκας μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών. Αυτός ο τύπος προκαλεί ξηρά μπαλώματα του δέρματος γνωστές ως πλάκες.

Η ψωρίαση μπορεί να παρουσιάσει διαφορετικά στο φως και το σκοτεινό δέρμα. Για παράδειγμα, η ψωρίαση εμφανίζεται συχνά κόκκινη ή ροζ στο ελαφρύ δέρμα, αλλά μπορεί να προκαλέσει ιώδη, γκρι ή σκούρα καφέ μπαλώματα σε πιο σκούρο δέρμα.

Αυτές οι πλάκες συνήθως καλύπτονται σε ασημένιες κλίμακες και μπορεί να είναι φαγούρα και επώδυνη. Σε πιο σοβαρή ψωρίαση, οι πλάκες μπορούν επίσης να ανοίξουν και να αιμορραγούν.

Ο δεύτερος τύπος ψωρίασης, που ονομάζεται Palmoplantar Pustular Psoriasis, επηρεάζει ειδικά τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών.

Τα άτομα με παλμοπλάταρ με φουντουκιά ψωρίαση συνήθως παρατηρούν πολλές μικροσκοπικές φουσκάλες γεμάτες πύες στα πόδια, τα χέρια τους ή και τα δύο. Παρά την εμφάνισή τους, αυτές οι φουσκάλες δεν είναι μολυσματικές ή μεταδοτικές.

Όταν ένα άτομο έχει ψωρίαση, μια σπάνια οξεία κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί στα πόδια του. Οι γιατροί το αποκαλούν ερυθροδερμική ψωρίαση.

Η ερυθροδερμική ψωρίαση είναι μια οξεία κατάσταση και προκαλεί φλεγμονή σε πάνω από το 90% της επιφάνειας του σώματος, καθιστώντας την εμφάνισή του ερυθηματώδη και φλεγμονώδη. Αυτό σημαίνει ότι το προσβεβλημένο δέρμα γίνεται κόκκινο, το οποίο μπορεί να φαίνεται βαθύτερο κόκκινο ή dusky χρώμα σε πιο σκούρο δέρμα.

Εκτός από την ψωρίαση, άλλες σκανδάλες για αυτή την κατάσταση περιλαμβάνουν άλλες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και ορισμένα φάρμακα.

Η ερυθροδερμική ψωρίαση είναι σοβαρή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

προκαλεί, ενεργοποιεί και παράγοντες κινδύνου

Η ψωρίαση αναπτύσσεται όταν το σώμα αντικαθιστά τα κύτταρα του δέρματος πολύ γρήγορα. Οι γιατροί δεν καταλαβαίνουν πλήρως τι προκαλεί αυτή την κατάσταση του δέρματος, αλλά πιστεύουν ότι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στον υγιή ιστό, όπως τα κύτταρα του δέρματος, κατά λάθος.

Τα γονίδια ενός ατόμου μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της ψωρίασης και μπορεί να τρέξει σε οικογένειες. Τα άτομα με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν την κατάσταση.

Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση διαπιστώνουν ότι ορισμένα πράγματα προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους. Οι πιθανές σκανδάλες μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ένας πρόσφατος τραυματισμός του δέρματος, όπως ένα κόψιμο, δάγκωμα εντόμων ή ηλιακό έγκαυμα
  • συναισθηματικό στρες
  • Μεταβολές του καιρού, ειδικά όταν προκαλούν ξηρότητα του δέρματος
  • μια ασθένεια ή λοίμωξη
  • Ορισμένα φάρμακα

Ψωρίαση αφού έχουν βιώσει μια σκανδάλη. Εάν η κατάσταση επηρεάζει τα πόδια, ένα άτομο μπορεί να σφάλλει τα συμπτώματά του για μια αλλεργική αντίδραση ή μια λοίμωξη, όπως το πόδι του αθλητή.

Ψωρίαση στα πόδια εναντίον του ποδιού του αθλητή

Το πόδι του αθλητή είναι μια κοινή μυκητιακή λοίμωξη που εμφανίζεται στα πόδια. Σε αντίθεση με την ψωρίαση, είναι μεταδοτική.

Ένα άτομο μπορεί να πάρει το πόδι του αθλητή από επιφάνειες, πετσέτες και ρούχα που μεταφέρουν τον μύκητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάσταση απαιτεί θεραπεία. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί συνήθως να θεραπεύσει τη λοίμωξη στο σπίτι με τα αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Ψωρίαση στα πόδια και το πόδι του αθλητή μπορεί να μοιάζει παρόμοια. Ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτεί έναν γιατρό εάν δεν είναι σίγουροι ποια κατάσταση έχουν, ειδικά αν δεν είχαν πριν από την ψωρίαση.

Ορισμένες διαφορές μεταξύ του ποδιού και της ψωρίασης του αθλητή μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Τοποθεσία: Αν και οι δύο συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του ποδιού, το πόδι του αθλητή μπορεί να εμφανιστεί μεταξύ των ποδιών ή κάτω από το καρφιά. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια και τα πέλματα των ποδιών.
  • Χρώμα: Η ψωρίαση και το πόδι του αθλητή μπορούν να φαίνονται και τα δύο και κόκκινα σε άτομα με ελαφρύ δέρμα. Σε πιο σκούρο δέρμα, αυτά μπορεί επίσης να φαίνονται γκρίζα, μοβ ή σκούρα καφέ. Η ψωρίαση τείνει επίσης να αλλάζει το χρώμα και την εμφάνιση με την πάροδο του χρόνου ή να αναπτύξει υπερκείμενες ασημένιες κλίμακες.
  • Πόνος: Η ψωρίαση στο πόδι μπορεί να αισθάνεται επώδυνη και οδυνηρή. Το πόδι του αθλητή είναι κυρίως φαγούρα, αλλά το συχνό ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη λοίμωξη.
  • Αλλαγές νυχιών: Το πόδι του αθλητή μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στην περιοχή κάτω από τα νύχια. Μπορεί να προκαλέσει τα νύχια να ανυψώνονται και να φαίνονται κίτρινα και εύθραυστα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει τα νύχια να φαίνονται χαραγμένα.
  • Ακριβή ακαμψία: Μερικοί άνθρωποι με ψωρίαση έχουν Achy, άκαμπτες αρθρώσεις και άλλα συμπτώματα.

θεραπεία για ψωρίαση στα πόδια

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση, αλλά μια σειρά θεραπειών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη μείωση των φλεγμονών. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται συχνά από τον τύπο, τη θέση και τη σοβαρότητα της ψωρίασης ενός ατόμου.

Οι τρεις πρωταρχικές θεραπείες περιλαμβάνουν επίκαιρα φάρμακα, ελαφριά θεραπεία και συστηματικά φάρμακα.

Τα τοπικά φάρμακα έρχονται με τη μορφή διαφορετικών τοπικών συνθέσεων, όπως κρέμες και αλοιφές, ότι οι άνθρωποι εφαρμόζουν απευθείας στο δέρμα τους. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Τα μαλακτικά
  • Steroids
  • αναστολείς βιταμίνης D

Ένα άτομο μπορεί να αγοράσει κάποιες τοπικές θεραπείες, όπως μαλακτικά, ήπια στεροειδή κρέμες και αφροί άνθρακα, πάνω από τον πάγκο. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερες τοπικές συνθέσεις.

Η φωτεινή θεραπεία, επίσης γνωστή ως φωτοθεραπεία, συνήθως λαμβάνει χώρα σε νοσοκομεία ή κλινικές και περιλαμβάνει τους γιατρούς που εκθέτουν ένα άτομο στο φως της υπεριώδους ακτινοβολίας. Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία με ελαφριά θεραπεία, οι άνθρωποι μπορεί να απαιτούν 2 ή 3 συνεδρίες την εβδομάδα.

Οι συστηματικές θεραπείες λειτουργούν σε όλο το σώμα και μέσαLude από του στόματος και εγχυμένα φάρμακα. Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν μόνο αυτά τα φάρμακα για σοβαρή ψωρίαση λόγω του κινδύνου σοβαρών παρενεργειών και της ανάγκης για στενή παρακολούθηση.

Παραδείγματα συστηματικών θεραπειών περιλαμβάνουν:

  • Ανοσοκατασταλτικά, όπως η μεθοτρεξάτη ή η κυκλοσπορίνη
  • στεροειδή
  • ρετινοειδή
  • Αναστολείς φωσφοδιεστεράσης 4

Η θεραπεία της ψωρίασης στα πόδια μπορεί να είναι πρόκληση λόγω της θέσης του. Συνεργαζόμενοι με γιατρό, οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουν πολλές διαφορετικές θεραπείες πριν βρουν ένα αποτελεσματικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να απαιτεί συνδυασμό θεραπειών.

Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει άνθρακα πίσσα, ελαφριά θεραπεία ή συστηματικά φάρμακα για άτομα με ψωρίαση στα πόδια που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν με άλλους τρόπους.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές υποδηλώνουν τη συνταγογράφηση ενός βιολογικού φαρμάκου, όπως το infliximab (remicade) ή το adalimumab (Humira), μεταξύ άλλων, για την παλοπλάντα ψωρίαση. Αυτά τα φάρμακα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα και στοχεύει στη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας της ψωρίασης.

Συμβουλές για τον τρόπο ζωής

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλουν στη μείωση ή στην πρόληψη των φλεγμονών της ψωρίασης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Παραμένοντας υγιή, όπως διατηρώντας ένα μέτριο βάρος, αποφεύγοντας το κάπνισμα εάν ισχύει, μειώνοντας την πρόσληψη αλκοόλ και την κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής
  • , όπως χρησιμοποιώντας τακτικά τα μαλακτικά και την αποφυγή σαπουνιών και καλλυντικών που μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα
  • χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων για να εντοπιστούν και να αποφευχθούν συγκεκριμένες ενεργοποιήσεις ψωρίασης, όπως ορισμένα τρόφιμα και καιρικές συνθήκες
  • Το άγχος, όπως μέσω του διαλογισμού, της γιόγκα, της θεραπείας ή άλλων στρατηγικών
  • ασκώντας τακτικά

Συχνές ερωτήσεις

Εδώ είναι μερικές κοινές ερωτήσεις για την ψωρίαση στα πόδια.

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την ψωρίαση στα πόδια σας;

Η θεραπεία για ψωρίαση στα πόδια μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό τοπικών φαρμάκων, φωτεινής θεραπείας και συστηματικών φαρμάκων, όπως ανοσοκατασταλτικά. Αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των φλεγμονών της ψωρίασης μακροπρόθεσμα.

Ένα άτομο μπορεί να συνεργαστεί με έναν γιατρό για να καθορίσει την καλύτερη πορεία θεραπείας γι ‘αυτούς, η οποία μπορεί να εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τύπο, τη θέση και τη σοβαρότητα της ψωρίασης.

Τι αισθάνεται η ψωρίαση στα πόδια;

Η ψωρίαση της πλάκας μπορεί να προκαλέσει ξηρά μπαλώματα του δέρματος στα πόδια, τα οποία συχνά αισθάνονται φαγούρα ή πληγή. Άλλοι τύποι της κατάστασης μπορεί να προκαλέσουν οδυνηρές, γεμάτες πύες φουσκάλες στα πέλματα των ποδιών ή λωρίδα, ξηρά μπαλώματα του δέρματος σε όλο το σώμα.

Γιατί παίρνω ψωρίαση στα πόδια μου;

Ενώ ακριβώς αυτό που προκαλεί ψωρίαση στα πόδια είναι ασαφής, ορισμένοι σκανδάλες μπορούν να επιδεινώσουν την ψωρίαση για μερικούς ανθρώπους.

Οι δυνητικοί ενεργοποιητές μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, αλλαγές στον καιρό, ασθένεια ή λοίμωξη, ορισμένα φάρμακα ή πρόσφατο τραυματισμό του δέρματος.

Takeaway

Η ψωρία στα πόδια μπορεί να είναι οδυνηρή και πιο δύσκολη για να αντιμετωπιστεί από την κατάσταση που αναπτύσσεται σε άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, αλλά ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστεί με τον γιατρό του για να βρει ένα που είναι αποτελεσματικό γι ‘αυτούς.

Η διατήρηση της ενυδατωμένης του δέρματος, η αποφυγή πιθανών ενεργοποιητών και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των φλεγμονών της ψωρίασης.

Διαβάστε αυτό το άρθρο στα ισπανικά.

enamad enamad