A psoriasis kezelése a lábon

A psoriasis kezelése a lábon

A psoriasis általában száraz, pikkelyes kiütést okoz, amely szinte bárhol megjelenhet az ember testén, beleértve a lábakat is. A pikkelysömör a lábán fájdalmas és kihívást jelenthet. A

psoriasis hosszú távú állapot, amely több mint 8 millió embert érint az Egyesült Államokban. Az orvosok nem értik teljesen, mi okozza ezt a bőrbetegséget, de úgy vélik, hogy ez egy immunrendszer kérdéséből fakadhat.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a psoriasis tüneteit, okait és kezelését a lábakon. Azt is lefedjük, hogy az emberek hogyan tudják megmondani a különbséget a psoriasis a lábán és a sportoló lábán, és életmód-tippeket kínálnak a psoriasis fellendülésének csökkentésére.

A psoriasis tünetei a lábon

Számos típusú psoriasis létezik. A leggyakoribb típus a plakk psoriasis, amely az állapotban szenvedő emberek kb. 90% -ánál fordul elő.

plakk psoriasis előfordulhat a test szinte bármely részén, beleértve a lábakat is. Ez a típus a plakkok néven ismert bőrfoltokat okozza.

A psoriasis eltérően jelentkezhet a világos és sötét bőrön. Például a psoriasis gyakran vörös vagy rózsaszínűnek tűnik a világos bőrön, de ibolya, szürke vagy sötétbarna foltokat okozhat a sötétebb bőrön.

Ezeket a plakkokat általában ezüstös mérlegek borítják, és viszkető és fájó lehet. Súlyosabb psoriasisban a plakkok nyitva és vérzik is.

A psoriasis második típusa, az úgynevezett palmoplantar pustularis psoriasis, kifejezetten a kezek tenyerét és a lábak talpát érinti.

A palmoplantar pustularis psoriasisban szenvedő emberek általában sok apró, gömbölyű hólyagot észlelnek a lábukon, a kezükön vagy mindkettőn. Megjelenésük ellenére ezek a hólyagok nem fertőzőek vagy fertőzőek.

Ha egy személy psoriasisban részesül, a lábán ritka akut állapot alakulhat ki. Az orvosok eritrodermikus psoriasisnak hívják. A

eritrodermikus psoriasis akut állapot, és a test felületének több mint 90% -ánál gyulladást okoz, így eritematousnak és gyulladásosnak tűnik. Ez azt jelenti, hogy az érintett bőr pirossá válik, ami mélyebb vörös vagy sötétebb színűnek tűnhet a sötétebb bőrön.

A psoriasis kivételével az ilyen állapot más kiváltói között szerepel más gyulladásos bőrbetegségek, bizonyos rákok és néhány gyógyszer.

eritrodermikus psoriasis súlyos, és azonnali orvosi ellátást igényel.

Okok, kiváltók és kockázati tényezők

psoriasis akkor alakul ki, amikor a test túl gyorsan helyettesíti a bőrsejteket. Az orvosok nem értik teljesen, mi okozza ezt a bőrbetegséget, de úgy vélik, hogy autoimmun betegség. Ez azt jelenti, hogy a test immunrendszere megtámadja az egészséges szövetet, például a bőrsejteket.

Az ember génjei szerepet játszhatnak a psoriasis kialakulásában, és ez családokban is futhat. Más autoimmun betegségben szenvedő emberek szintén nagyobb valószínűséggel alakulnak ki az állapotban.

Sok psoriasisban szenvedő ember úgy találja, hogy bizonyos dolgok kiváltják vagy súlyosbítják a tüneteiket. A potenciális kiváltók személyenként változhatnak, de magában foglalhatja:

 • A bőr legutóbbi sérülése, például vágás, rovarcsípés vagy napégés
 • Érzelmi stressz
 • Az időjárás megváltozik, különösen akkor, ha bőrszárazságot okoznak
 • Betegség vagy fertőzés
 • Bizonyos gyógyszerek

Néhány ember először értesíti. Psoriasis, miután megtapasztalták a ravaszt. Ha az állapot befolyásolja a lábat, akkor az ember tévesen tévesztheti lábtüneteit allergiás reakció vagy fertőzés, például a sportoló lábának.

psoriasis a lábakon és az atléta lábánál

A sportoló lábánál egy gyakori gombás fertőzés, amely a lábán fordul elő. A psoriasissal ellentétben fertőző.

Az ember megszerezheti a sportoló lábát a felületekből, törülközőkből és ruhákból.

A legtöbb esetben az állapot kezelést igényel. Azonban egy személy általában otthon kezelheti a fertőzést a vény nélkül kapható gombaellenes gyógyszerekkel.

A psoriasis a lábán és a sportoló lábán hasonló lehet. Előfordulhat, hogy egy személynek konzultálnia kell orvoshoz, ha nem biztos abban, hogy milyen állapotuk van, különösen, ha korábban még nem voltak psoriasisuk.

A sportoló lábának és psoriasisának bizonyos különbsége lehet:

 • Elhelyezkedés: Bár mindkét feltétel befolyásolhatja a láb bármely részét, a sportoló lábad a lábujjak között vagy a lábak között jelenhet meg körmök. A psoriasis a körmöket és a lábak talpát is befolyásolhatja.
 • Szín: A psoriasis és az atléta lábad egyaránt pikkelyesnek és pirosnak tűnhetnek a világos bőrű embereknél. A sötétebb bőrön ezek szürkének, lila vagy sötétbarnának is tűnhetnek. A psoriasis az idő múlásával általában megváltoztatja a színt és a megjelenést, vagy az ezüstös skálákkal alakul ki.
 • Fájdalom: A psoriasis a lábon fájó és fájdalmas lehet. A sportoló lába elsősorban viszkető, de a gyakori karcolás miatt a fertőzés fáj.
 • Körömváltozások: A sportoló lába fertőzést válthat ki a körmök alatti területen. Ez okozhatja a körmök felemelkedését, sárga és törékeny megjelenését. A psoriasis a körmöket is becsapódhat.
 • Összetétel: Néhány psoriasisban szenvedő ember fájó, merev ízületek és egyéb tünetek.

A psoriasis kezelése a lábakon

Még nem gyógyítható a psoriasis, de a kezelések széles skálája segítheti a tünetek enyhítését és csökkentheti a fellendüléseket. A kezelés megválasztása gyakran az ember psoriasisának típusától, helyétől és súlyosságától függ.

A három elsődleges kezelés tartalmazza a helyi gyógyszereket, a fényterápiát és a szisztémás gyógyszereket.

A topikális gyógyszerek különböző aktuális készítmények, például krémek és kenőcsök formájában érkeznek, amelyeket az emberek közvetlenül a bőrükre alkalmaznak. Példák a következők:

 • Luhás anyagok
 • szteroidok
 • D -vitamin -analógok
 • kalcineurin -gátlók
 • Szénkátrány

Az ember vásárolhat néhány aktuális kezelést, például lágyítószereket, enyhe szteroid krémeket és szén kátrány -habokat. Az orvos felírhat erősebb aktuális készítményeket. A

fényterápia, más néven fototerápia, általában kórházakon vagy klinikákon zajlik, és bevonja az orvosokat, akik egy személyt UV -fénynek tesznek ki. Ahhoz, hogy a fényterápia hatékony legyen, az embereknek hetente 2 vagy 3 ülésre lehet szükségük.

A szisztémás kezelések az egész testben és in -ben működnekRossz orális és injektált gyógyszerek. Az orvosok általában csak ezeket a gyógyszereket írják elő súlyos psoriasisra, a súlyos mellékhatások kockázata és a szoros megfigyelés szükségessége miatt.

A szisztémás kezelések példái a következők:

 • immunszuppresszánsok, például metotrexát vagy ciklosporin
 • szteroidok
 • retinoidok
 • foszfodiészteráz 4 inhibitorok

A psoriasis kezelése a lábakon a helye miatt kihívást jelenthet. Az orvossal való együttműködésben az embereknek több különféle kezelést kell kipróbálniuk, mielőtt megtalálják azt, amely hatékony. Bizonyos esetekben az egyénnek a kezelések kombinációját igényelheti.

Az orvos javasolhatja a szénkátrányt, a fényterápiát vagy a szisztémás gyógyszereket a psoriasisban szenvedő emberek számára, akiket más módon nehéz kezelni.

A jelenlegi iránymutatások azt sugallják, hogy felírják a biológiai gyógyszer, például az infliximab (Remicade) vagy az adalimumab (humira) felírását, többek között a palmoplantar psoriasis esetében. Ezek a gyógyszerek befolyásolják az immunrendszer működését, és célja a psoriasis alapvető okainak kezelése.

Életmód-tippek

Néhány életmód-változás segíthet csökkenteni vagy megakadályozni a psoriasis fellendülését. Ezek magukban foglalhatják:

 • Az egészséges maradást, például a mérsékelt súly megőrzésével, a dohányzás elkerülésével, az alkoholfogyasztás csökkentésével és a kiegyensúlyozott étrend étkezésével
 • A bőr hidratálása tartása például a bőrpuhítások rendszeres használatával, valamint a bőr kiszáradására képes szappanok és kozmetikumok elkerülésével
 • Tünetek naplójának felhasználásával azonosítják és elkerülik a specifikus psoriasis kiváltó tényezőit, például bizonyos ételeket és időjárást
 • Minimalizálják A stressz, például a meditáció, a jóga, a terápia vagy más stratégiák révén
 • Rendszeres testmozgás

Gyakran feltett kérdések

Itt van néhány általános kérdés a psoriasisról a lábán.

Hogyan lehet megszabadulni a psoriasisról a lábadon?

A lábak psoriasis kezelése a helyi gyógyszerek, a fényterápia és a szisztémás gyógyszerek, például az immunszuppresszánsok kombinációját magában foglalhatja. Számos életmód-változás hosszú távon is segíthet a psoriasis fellendülésének megakadályozásában.

Az ember együtt dolgozik az orvossal annak érdekében, hogy meghatározza a legjobb kezelési módot, amely függhet a psoriasis meghatározott típusától, helyétől és súlyosságától.

Milyen érzés a psoriasis a lábán?

A plakk psoriasis száraz bőrfoltokat okozhat a lábán, amelyek gyakran viszketőnek vagy fájónak érzik magukat. Az állapot más típusai fájdalmas, gömbölyű hólyagokat okozhatnak a lábak talpán vagy a pikkelyes, száraz bőrfoltok az egész testben.

Miért kapok psoriasist a lábamon?

Míg pontosan mi okozza a psoriasisot a lábakon, nem egyértelmű, egyes kiváltóak néhány ember számára súlyosbíthatják a psoriasist.

A potenciális kiváltók között lehet a stressz, az időjárás, a betegség vagy a fertőzés változásai, bizonyos gyógyszerek vagy a bőr legutóbbi sérülése.

Elfogadás

A psoriasis a lábán fájdalmas és nagyobb kihívást jelenthet, mint a test más részein kialakuló állapot. Számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, de lehet, hogy egy személynek együtt kell működnie orvosával, hogy megtalálja a számukra hatékonyat.

A bőr hidratálása, a potenciális kiváltók elkerülése és az egészséges életmód fenntartása szintén segíthet a psoriasis fellendülésének megelőzésében.

Olvassa el ezt a cikket spanyolul.

enamad enamad