Anatomia e organit riprodhues të femrës

Anatomia e organit riprodhues të femrës

Organet riprodhuese të femrës përfshijnë disa struktura kryesore, siç janë vezoret, mitra, vagina dhe vulva. Këto organe janë të përfshira në pjellorinë, konceptimin, shtatzëninë dhe lindjen e fëmijëve.

Organet riprodhuese gjithashtu kanë një ndikim të rëndësishëm në aspektet e tjera të shëndetit. Për shembull, vezoret krijojnë hormone që ndikojnë në densitetin e kockave, nivelin e kolesterolit, shëndetin e zemrës dhe gjendjen shpirtërore.

Në këtë artikull, ne do të shikojmë në detaje anatominë e organeve riprodhuese të femrës, duke përfshirë ato që bëjnë dhe si funksionojnë.

Seksi dhe gjinia ekzistojnë në spektër. Ky artikull do të përdorë termat "mashkull", "femër", ose të dy për t’iu referuar seksit të caktuar gjatë lindjes. Klikoni këtu për të mësuar më shumë.

Cili është sistemi riprodhues i femrës?

Sistemi riprodhues i femrës është një grup organesh që punojnë së bashku për të mundësuar riprodhimin, shtatzëninë dhe lindjen e fëmijëve. Prodhon gjithashtu hormone seksi femra, përfshirë estrogjenin dhe progesteronin.

Sistemi përbëhet nga organe dhe inde brenda trupit dhe disa që janë të dukshme jashtë trupit. Organet e brendshme përfshijnë:

 • vezoret
 • Tubat Fallopian
 • Uterus
 • Cervix
 • Vagina

Një organ tjetër, klitorisi, shtrihet si brenda ashtu edhe jashtë trupit. Zona e jashtme që rrethon vaginën është vulva.

Jo të gjithë ata që janë caktuar femra gjatë lindjes i kanë të gjitha këto organe. Ndonjëherë, njerëzit lindin pa disa pjesë ose me një përzierje të karakteristikave të femrave dhe mashkullit. Kjo njihet si intersex.

Disa njerëz gjithashtu i nënshtrohen procedurave për të hequr disa pjesë të sistemit riprodhues. Disa nga këto procedura ndodhin për arsye mjekësore, ndërsa të tjerët janë rezultat i praktikave të dëmshme kulturore, siç është gjymtimi i organeve gjenitale të grave.

vezoret

Shumica e femrave kanë dy vezore, një në secilën anë të mitrës. Ato kanë të bëjnë me formën dhe madhësinë e një bajame dhe kanë dy funksione kryesore: prodhimin e hormoneve dhe lëshimin e vezëve.

Gjatë lindjes, dy vezore përmbajnë afërsisht 700,000 oocite, të cilat janë vezë të papjekura. Kur një person arrin pubertetin, këto vezë fillojnë të zhvillohen dhe piqen brenda gjëndrave të vezores. Rreth cistat qka eshte një herë në muaj, vezoret lëshojnë një vezë të pjekur.

Ky proces njihet si ovulim, dhe është pjesë e ciklit menstrual. Shtë gjithashtu ajo që e bën të mundur shtatzëninë.

Hormonet që vezoret prodhojnë rregullojnë ciklin menstrual. Ata gjithashtu:

 • Ndikojnë zhvillimin e tipareve të seksit femra
 • Lehtësoni shtatzëninë, lindjen e fëmijëve dhe prodhimin e qumështit të gjirit
 • Kontribuoni në shëndetin e kockave , zemra, mëlçia, truri dhe indet e tjera
 • Ndikimi i humorit, gjumit dhe makinës seksi

tubat fallopiane

Tubat fallopiane janë rrugëkalime që mbajnë vezë drejt mitrës. Ato përbëhen nga disa pjesë:

 • Infundibulum, i cili është një hapje në formë gypi pranë vezoreve
 • Fimbriae, të cilat janë projeksione të ngjashme me gishtat që rrethojnë hapjen
 • cilia, të cilat janë struktura të ngjashme me flokët brenda tubave fallopiane

Kur një vezore lëshon një vezë, lëng dhe fimbriae e shtyjnë atë drejt hapjes së tubit fallopian. Pasi brenda, cilia lëviz vezën drejt mitrës. Ky udhëtim zgjat rreth 7 ditë.

Gjatë kësaj kohe, është e mundur që sperma të fekondojë vezën nëse një person ka marrëdhënie seksuale. Shumica e fekondimit ndodh në tubat fallopiane.

Uterus

Uterus është një organ që ka të bëjë me formën dhe madhësinë e një dardhe. Njihet edhe si barku. Ai përbëhet nga mure muskulore dhe një rreshtim (endometrium) që rritet dhe zvogëlohet me secilin cikël menstrual.

Pas ovulacionit, endometriumi bëhet më i trashë në përgatitje për një vezë të fekonduar. Nëse nuk fekondohet, veza vdes dhe rreshtimi i barkut derdhet pas rreth 2 javësh. Rreshtimi prishet në gjak, i cili më pas e lë trupin nëpër vaginë. Kjo është menstruacioni, i quajtur edhe një periudhë.

Nëse një vezë fekondohet nga sperma, ajo do të futet në rreshtimin e mitrës dhe do të fillojë të zhvillohet. Qelizat ndahen dhe rriten, duke u bërë një embrion. Me kalimin e kohës, ajo rritet në një fetus, i cili merr oksigjen dhe lëndë ushqyese nga placenta përmes kordonit të kërthizës.

Kur është koha që fetusi të lindë, mitra fillon kontraktime të forta të muskujve që hollojnë qafën e mitrës dhe e shtyjnë fetusin jashtë.

qafën e mitrës dhe vaginën

qafën e mitrës është një strukturë e ngushtë në fund të mitrës. Ka disa funksione:

 • Prodhimi i mukusit: qafa e mitrës prodhon mukozë të qafës së mitrës, e cila ndalon spermën të hyjë në mitër kur një person nuk është pjellor ose kur janë shtatzënë.
 • Mbrojtja nga bakteret: Mukoza gjithashtu ndalon bakteret të hyjnë në mitër dhe e mban të shëndetshëm vaginën.
 • Lejimi i lëngjeve për të kulluar: në fund të qafës së mitrës është një hapje e vogël që lejon që lëngje, të tilla si gjaku menstrual, të kalojnë.

Ai ulet pas fshikëzës dhe para traktit tretës.

Vagina lejon që lëngjet, të tilla si gjaku menstrual dhe shkarkimi, të largohen nga trupi. Ai gjithashtu lejon spermën, e cila përmban spermë, të hyjë në trup.

Kjo mund të ndodhë në disa mënyra, të tilla si gjatë seksit depërtues me dikë që ka një penis, ose gjatë inseminimit artificial. Kjo është një procedurë kur një mjek fut spermë në mitër për të ndihmuar dikë të konceptohet.

klitorisi

Vetëm brenda trupit, rreth hyrjes në vaginë, është klitorisi. Ky organ është më i njohur për Glans klitoral, i cili është një ind i vogël por shumë i ndjeshëm që ulet mbi hapjen vaginale. Shumica e klitorisit janë në të vërtetë të brendshme.

Glans klitoral është në krye të klitorisit. Nga atje, klitorisi ndahet në dy pjesë që shtrihen poshtë secilës anë të vaginës. Isshtë e gjatë rreth 5 inç (12.7 centimetra) dhe përbëhet nga inde me sfungjer që përmban mijëra mbaresa nervore.

klitorisi i përgjigjet stimulimit seksual. Kur një person përjeton ngjallje, ai bëhet i fryrë. Shtë organi kryesor përgjegjës për orgazmat femra.

Vulva është pjesa e jashtme e sistemit riprodhues të femrës. Ai përfshin:

 • Vestibulën: Kjo është hyrja në vaginë. Rreth vestibulës ulen gjëndrat më të mëdha vestibulare, të cilat prodhojnë lëng për të mbajtur zonën të thahet. Gjatë zgjimit seksual, këto gjëndra prodhojnë më shumë lëng për të ndihmuar në lubrifikimin.
 • Hymen: Disa njerëz me vulvas gjithashtu kanë një himen. Ky është një ind i hollë, delikat që mbulon pjesërisht hyrjen në vaginë. Kur dikush ka seks depërtues për herë të parë, himeni mund të shtrihet ose të prishet. Por jo të gjithë kanë një himen, dhe ai gjithashtu mund të shtrihet për një numër arsyesh të tjera. Mësoni më shumë këtu.
 • URERA: Këtu vjen urina. Uretra është pjesë e sistemit urinar dhe ulet pak mbi hapjen vaginale.
 • Labia Minora: Këto janë buzë më të vogla që rrethojnë hyrjen në vaginë.
 • Kapuç klitori dhe Glans: Kapuçi klitoral është një pjesë e vogël indesh që mbron pjesën e jashtme të klitorisit. Ajo ulet në krye të Labia Minora.
 • labia majora: Këto janë buzët më të mëdha që rrethojnë vulvën. Pas pubertetit, ata zakonisht kanë flokë publik. Në krye të vulvës është gjithashtu Mons Pubis, e cila është një jastëk i rrumbullakosur i yndyrës që ulet mbi kockën pubike.

Sistemi riprodhues pëson ndryshime të rëndësishme gjatë ciklit menstrual, i cili fillon gjatë pubertetit dhe përfundon me menopauzë. Nëse një person mbetet shtatzënë, ai ndryshon më tej për të akomoduar një fetus në rritje.

Anatomia riprodhuese e femrës gjithashtu ndikon në mirëqenien seksuale, dhe krijon hormone që rregullojnë një larmi të gjerë funksionesh rreth trupit.

 • Shtatzënia/Obstetrika
 • Shëndeti seksual/STDS
 • Shëndeti/Gjinekologjia e Grave

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

enamad enamad