Mit kell tudni a pajzsmirigy -rendellenességekről

Mit kell tudni a pajzsmirigy -rendellenességekről

Bizonyos márkák és a hypothyreosis gyógyszerek erősségei (alulaktív pajzsmirigy). Ennek oka annak, hogy a gyógyszeres kezelés kevésbé aktív gyógyszerrel (levotiroxin), mint amennyire állítólag.

Ezeknek a tablettáknak a szedése hypothyreosis tüneteihez vezethet, például fáradtság, székrekedés, hajhullás és depresszió. A csökkent hatékonyság különösen veszélyes lehet az idősebb emberek és a terhes személyek számára.

Hívja a gyógyszerészét, hogy megtudja, hogy a gyógyszereket visszahívták -e. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak az egészségügyi szolgáltató ezt nem javasolja.

A pajzsmirigy egy kis mirigy, amely hormonok előállításával segíti az ember anyagcseréjének szabályozását.

Az ember problémákat okozhat, ha pajzsmirigyük túltermel, vagy alultermeli a hormonokat. Ezeket az állapotokat hyperthyreosisnak és hypothyreosisnak hívják.

A hormontermelés változásai a pajzsmirigy duzzanatát is eredményezhetik egy látható, megnövekedett állapotba, amelyet goiternek hívnak.

A kutatók becslése szerint mintegy 13 millió ember nem diagnosztizált pajzsmirigy -betegségben szenved az Egyesült Államokban.

Ez a cikk a pajzsmirigy -rendellenességek különféle típusait vizsgálja, mi okozza őket, tüneteiket és azt, hogy az orvosok hogyan diagnosztizálják és kezelik őket.

A hypothyreosis az, amikor egy személy pajzsmirigye nem termel elegendő pajzsmirigyhormont. Ha nincs elegendő pajzsmirigyhormon, lelassíthatja az ember anyagcseréjét, és számos káros tünethez vezethet.

A hypothyreosis inkább elterjedt a született nőstényekben, és gyakoribb, mint a hyperthyreosis.

okok

A hypothyreosis okai a következők:

 • Hashimoto pajzsmirigy -gyulladás
 • A pajzsmirigyrém műtéti eltávolítása vagy az összes pajzsmirigy.
 • Sugárterápia fej- és nyakrákok esetén
 • Néhány gyógyszer, például lítium bipoláris rendellenességhez és szulfonilarabák cukorbetegség esetén
 • Károsodott vagy hiányzó pajzsmirigy, gyakran előforduló, gyakran előfordulva Születés
 • Túl sok vagy túl kevés jódbevitel az étrendben
 • Turner -szindróma, a nőstényeket érintő kromoszómális rendellenesség
 • Hipofízis mírja sérülés

A hypothyreosis leggyakoribb oka a Hashimoto pajzsmirigygyulladás. Ez egy olyan állapot, amelyben az ember immunrendszere megtámadja a pajzsmirigyüket. A mirigy ezután gyulladt, és a hormontermelés esik.

A Hashimoto pajzsmirigygyulladásának pontos oka nem egyértelmű, de az öröklődés szerepet játszhat. Ha egy személynek szoros családtagjai vannak, akiknek állapota van, akkor annak kialakulásának kockázata nagyobb lehet.

Egy másik autoimmun rendellenességgel, például rheumatoid arthritis, 1. típusú cukorbetegség vagy lupus, szintén növeli a Hashimoto kockázatát.

A betegség kialakulása meghosszabbítható, hónapok vagy akár évek során is előfordulhat.

tünetek

A hypothyroid tünetek változhatnak, de magában foglalhatják:

 • Hideg érzés
 • Könnyebben fárasztás
 • Száraz bőr
 • Feledékenység

Az embernek is kialakulhat egy goiter vagy a pajzsmirigy megnövelése. Ez a feltétel akkor fordul elő, amikor a mirigy megpróbálja kompenzálni a pajzsmirigyhormon hiányát.

Diagnózis

Miután megvitatta az ember tüneteit és a családtörténetet, az orvos fizikai vizsgálatot végezhet. Ez a vizsga magában foglalhatja a pajzsmirigy területének duzzanatának ellenőrzését, a beteg pulzusának mérését és a reflexek ellenőrzését.

Az orvosok a diagnózis részeként vérvizsgálatokat is végezhetnek. Ezek felmérik a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) és a tiroxin szintjét az ember vérében.

A tiroxin egy olyan hormon, amelyet a pajzsmirigy felszabadított. A vérben a tiroxin alacsony szintje a hypothyreosisra utal.

A test felszabadítja a TSH -t, hogy jelezze a pajzsmirigyet a pajzsmirigyhormonok felszabadításához. Amikor a test alacsony pajzsmirigyhormonszintet érzékel, akkor több TSH -t szabadít fel, így a magas szintű TSH jellemzően a hypothyreosisra utal.

Kezelés

A hypothyreosis nem gyógyítható, de egy személy pajzsmirigyhormonpótlással képes kezelni az állapotot. Egy személy általában a pajzsmirigyhormonpótlást naponta szájpadként veszi.

hyperthyreosis

hyperthyreosis, amikor egy embernek túl sok pajzsmirigyhormonja van a testében. Ez felgyorsíthatja metabolikus folyamataikat. A megnövekedett anyagcsere -sebességgel rendelkező személy megemelkedett pulzusszámot, magas vérnyomást és fáradtságot tapasztalhat.

Okok

A hyperthyreosis leggyakoribb oka a Graves -betegség.

A Graves -kórban az immunrendszer olyan antitesteket hoz létre, amelyek azt jelzik, hogy a pajzsmirigynek a pajzsmirigyhormonja szignifikánsan több, mint a test igényel.

Nem világos, hogy az emberek miért alakulnak ki a Graves -kórban, bár a kutatók úgy vélik, hogy a genetika szerepet játszik.

A hyperthyreosis másik oka a multinodularis goiter. Ez az állapot a pajzsmirigyben lévő hormontermelő csomókból származik, amelyek megnövekednek, és felszabadítják a felesleges pajzsmirigyhormonot.

A multinoduláris goiter az egyik leggyakoribb pajzsmirigy-rendellenesség, és a született nőstényeknél inkább elterjedt, mint a született hímeknél.

Az embernek a pajzsmirigyhormonszintje is növekedhet, anélkül, hogy maga a pajzsmirigy túl aktív lenne.

A pajzsmirigygyulladás a pajzsmirigy ideiglenes gyulladása autoimmun állapot vagy vírus miatt. Ez ideiglenesen okozhatja a pajzsmirigyhormon szivárgását a vérbe anélkül, hogy a mirigy túltermelné.

Az a személy, aki hormonpótló gyógyszert bioretin ára menjen erre az oldalra szed az alulaktív pajzsmirigy kezelésére, szintén növekedhet a pajzsmirigyhormon szintjén.

tünetek

A hyperthyreosis általános tünetei között szerepelhet:

 • Fáradtság és izomgyengeség
 • Gyors vagy szabálytalan szívverés
 • Remok a kezekben

 • Alvó problémák
 • Idegség
 • Ingerlékenység
 • Gyakori bélmozgások
 • Nem kívánt súlycsökkenés
 • Könnyű menstruációs áramlás vagy kevesebb periódus

Diagnózis

Az orvosok elsősorban vérvizsgálatot használnak a hyperthyreosis diagnosztizálására. Ezt megelőzően azonban fizikai tüneteket kereshetnek, beleértve egy láthatóan megnövekedett pajzsmirigyet, gyors impulzust és remegést az ujjakban.

A hypothyreosishoz hasonlóan a vérvizsgálatok elsősorban a pajzsmirigyhormon és a TSH szintet mérik.

A hyperthyreosisban szenvedő személynél a pajzsmirigyhormon mennyisége a vérben magasabb lesz, mint általában, és a test viszont kevesebb TSH -t enged fel. Az orvos diagnosztizálhatja a feltételt, ha a tesztek feltárják mindkét eredményt.

kezelés

Az orvos javasolhatja a béta-blokkolókat a hyperthyreosis rövid távú kezelésére. A béta-blokkolók megállítják a pajzsmirigyhormon néhány hatását, és csökkenthetik a tüneteket, például a gyors impulzust és a remegést.

Az Amerikai pajzsmirigyszövetség szerint az orvos egy tartós kezelést is javasolhat, beleértve:

 • Antithyreoid gyógyszerek: Ezek a gyógyszerek megakadályozhatják a pajzsmirigyt, hogy annyira pajzsmirigyhormon készítsen, hogy elkészítse a pajzsmirigyhormonot –
 • Radioaktív jódtabletták: Amikor egy személy ezeket a tablettákat lenyeli, a pajzsmirigy sejtek elnyelik a jódot. Ez a kezelés ezután elpusztítja őket, és a mirigy hormonja túltermelése leáll.
 • műtét: A sebész eltávolíthatja az ember pajzsmirigyének egy részét vagy mindegyikét.

Ha valaki radioaktív jódot vesz, vagy műtéten megy keresztül, akkor a pajzsmirigyük már nem termel elegendő hormont, és hypothyreosis alakulhat ki. Ebben az esetben ezután pajzsmirigyhormonpótló kezelést igényelnek.

pajzsmirigycsomók

A pajzsmirigycsomók egy ember pajzsmirigyén vannak, és egyedül vagy csoportokban is megjelenhetnek.

A pajzsmirigycsomók gyakoriak. A becslések szerint a 60 évesnél idősebb emberek kb. 50% -ának van pajzsmirigycsomója. A pajzsmirigycsomók túlnyomó többsége azonban ártalmatlan.

Nem világos, hogy az emberek miért alakítanak ki pajzsmirigycsomókat. A pajzsmirigycsomók általában nem okoznak tüneteket, bár egyes esetekben hiperthyreosisot okozhatnak, ha hiperaktívvá válnak.

Az orvos a vizsgálat során képes pajzsmirigycsomókat érezni az ember nyakán. Ha csomópontokat fedeznek fel, ellenőrizhetik a hyperthyreosis vagy a hypothyreosis.

A 2015. évi jelentés kimondja, hogy a pajzsmirigyrák a pajzsmirigy csomó esetének 7-15% -ában van jelen. A diagnózis során az orvosok ultrahangot vagy finom tű biopsziát végezhetnek a rák ellenőrzésére.

Ha a jövőben bármilyen rák vagy esetleges rákkockázat mutatkozik, az orvos javasolja a csomók eltávolítását. A biopsziában található sejtek típusától és a csomó rák kockázatától függően az orvos eltávolíthatja a mirigy egy részét vagy egészét.

Összegzés

A pajzsmirigy felelős a test anyagcseréjének szabályozó hormonok előállításáért.

Sokféle pajzsmirigy -rendellenesség létezik, de az orvosok általában azokba sorolják őket, amelyek miatt a pajzsmirigy túl sokat vagy túl kevés előállítása ezekből a hormonokból.

hyperthyreosis akkor fordul elő, amikor a pajzsmirigy túl sok pajzsmirigyhormont termel. Ez felgyorsítja az ember anyagcseréjét, és megnövekedett pulzusszámot, magas vérnyomást és fáradtságot eredményezhet.

Ezzel szemben a hypothyreosis az, amikor a pajzsmirigy túl kevés hormont termel. Ez csökkenti a test anyagcseréjét, és fáradtsághoz, hidegérzethez és székrekedéshez vezethet.

A pajzsmirigycsomók önmagukban vagy csoportokban jelenhetnek meg a pajzsmirigyen, és az idősebb felnőtteknél gyakoriak. Ezek a csomók hyperthyreosisot okozhatnak, és magukban foglalhatják a rákos sejteket.

Ha valaki aggódik amiatt, hogy pajzsmirigy -rendellenességük van, akkor beszéljenek orvossal a tesztelésről.

 • Rheumatoid arthritis

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents

enamad enamad